رویکرد حقوقی برای بررسی امنیت غذایی و حقوق مصرف کننده
کد مقاله : 1141-GAFR
نویسندگان
پویا بهلول1، جلال محمدزاده *2، مسعود هاشمی شهرکی3
1سرباز نخبه، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی
2ستادیار علوم و صنایع غذایی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، گرگان، ایران
3کارشناس تحقیقات علوم و صنایع غذایی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، گرگان، ایران
چکیده مقاله
مفهوم حق دسترسی به غذا موضوع جدیدی نیست و از زمان تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر سازمان ملل متحد در سال ۱۹۴۸ به‌طور رسمی به رسمیت شناخته شده است. با این حال، در دنیای امروز با وجود فراوانی منابع، حدود ۸۰۰ میلیون نفر، عمدتاً در کشورهای در حال توسعه، از سوءتغذیه و ناامنی غذایی رنج می‌برند. به‌طور نگران‌کننده‌ای، گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) نشان می‌دهد که تعداد افراد دچار سوءتغذیه در کشورهای در حال توسعه دیگر رو به کاهش نیست؛ بلکه در حال افزایش است. این مقاله به بررسی رویکرد حقوقی در امنیت غذایی و حقوق مصرف‌کنندگان می‌پردازد و تأکید دارد که امنیت غذایی باید نه‌تنها به عنوان یک مسئله بهداشتی، بلکه به عنوان یک حق انسانی در نظر گرفته شود. با تحلیل قوانین و مقررات موجود، به نقش کلیدی این رویکرد در تضمین دسترسی به مواد غذایی سالم و ایمن و همچنین حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان پرداخته می‌شود. مقاله ضمن بررسی چالش‌ها و ناکامی‌های کنونی در نظام‌های غذایی، راهکارهایی را برای تقویت شفافیت در زنجیره تأمین، ارتقاء کیفیت محصولات و ایجاد سازوکارهای نظارتی مؤثر ارائه می‌دهد. در نهایت، تأکید می‌شود که با تقویت حقوق مصرف‌کنندگان و به‌کارگیری سیاست‌های قانونی مناسب، می‌توان به تحقق امنیت غذایی پایدار و منصفانه برای همه اقشار جامعه دست یافت.
کلیدواژه ها
امنیت موادغذایی، حقوق مصرف کنندگان، نظام‌های غذایی.
وضعیت: پذیرفته شده مشروط