قوانین مرتبط با اثرات سموم کشاورزی بر سلامت انسان و حفظ محیط زیست
کد مقاله : 1089-GAFR (R1)
نویسندگان
محمد حسین رزاقی *1، الهام فغانی2، عفت زواری3
1کارشناس محقق بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، گرگان، ایران
2استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات پنبه کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، گرگان، ایران
3کارشناس مسئول، مدیریت حفظ نباتات، سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان، گرگان، ایران.
چکیده مقاله
سموم یکی از ارکان تولید محصولات کشاورزی و باغی در نیم قرن اخیر بوده و است، به نحوی که در بسیاری از مواقع تولید محصول بدون استفاده از آن‌ها قابل تصور نیست. با این وجود امروزه آگاهی عمومی نسبت به ضرر‌های این گونه مواد برای انسان و محیط زیست افزایش یافته از این رو تعداد افرادی که به دنبال غذای ارگانیک، غذای سالم، و ... هستند، رو به افزایش است. با وجود تعدادی قانون با موضوعیت سم در ایران شاهد استفاده غیر اصولی از این مواد هستیم که این موضوع یک زنگ هشدار است. این مقاله نخست به بررسی قوانین موجود نظیر اصل 50 قانون اساسی ، برنامه ششم و هفتم توسعه کشور، آیین‌نامه حفاظتی کار با سموم دفع آفات در کارگاه‎ها و سامانه الکترونیکی ارتقاء سلامت محصولات گیاهی پرداخته، سپس وضع تولید محصولات کشاورزی و اجرای قوانین را مورد بحث قرار داده است. بر این اساس مشخص است که قانون خاصی در خصوص باقیمانده سم در سم‌پاش‌ها یا سموم تاریخ مصرف گذشته یا باقیمانده سموم در ظروف که دارای ضمانت اجرایی باشد، در کشور وجود ندارد. تولید محصولات ارگانیک نیز با مشکلات اجرایی و اجتماعی روبرو است.
کلیدواژه ها
سم، پسماند سم، آگاهی کشاورزان.
وضعیت: پذیرفته شده مشروط