چگونگی دستیابی مصرف‌کنندگان محصولات غذایی به محصول ارگانیک
کد مقاله : 1087-GAFR (R1)
نویسندگان
سعیده جاور *1، محبوبه شریفی2، داریوش منصوری رضی3
1ﺑﺨﺶ ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت ﮔﯿﺎه ﭘﺰﺷﮑﯽ، ﻣﺮﮐﺰ ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت و آموزش ﮐﺸﺎورزی و ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﯿﻌﯽ اﺳﺘﺎن گلستان، ﺳﺎزﻣﺎن ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت، آﻣﻮزش و ﺗﺮوﯾﺞ ﮐﺸﺎورزی، گرگان، اﯾﺮان
2استادیار بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.
3دانشجوی کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، گروه باغبانی و گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران.
چکیده مقاله
دسترسی به غذا، آب و محیط سالم حق طبیعی و مسلم شهروندان و مصرف کنندگان مواد غذایی است. در دهه‌های گذشته، رشـد جمعیت و افزایش تقاضا برای مواد غذایی، منجر به اسـتفاده از انواع کودها و سـموم شـیمیایی به منظور افزایـش تولیدات کشـاورزی گشته است. ولـی این افزایش تولیـد بـا دشـواری‌های زیسـت محیطی بیشـماری ماننـد آلودگـی منابـع آب و خـاک، بـروز آفات و بیماری‌هـای جدیـد گیاهـی و بـروز سـوء تغذیه و بیماری‌هـای ناشـی از کاهـش کیفیت مـواد غذایی و یا آفتکش‌های شیمیایی همـراه بـوده اسـت. با افزایش نگرانی‌های بهداشتی و زیست‌محیطی، کشـاورزی ارگانیک در بیشـتر کشـورهای توسـعه یافتـه و در حال توسـعه برای افزایـش کیفیت غذا و سلامت افـراد جامعـه و نیـز جلوگیـری از تخریـب منابـع طبیعـی، مـورد توجه قرار گرفته اسـت. کشـاورزی ارگانیـک در راسـتای توسـعه پایدار کشـاورزی بـوده و بـه مجموعـه عملیاتی گفته می‌شـود که با هدف کاهش مصـرف نهاده‌های غیرطبیعـی بـه اجـرا درمی‌آیـد و در آن، مصـرف کـود و سـموم شـیمیایی، مـواد نگهدارنـده سـنتز شـده، داروهـای شـیمیایی، ارگانیسـم‌های تولید شـده بـه روش مهندسـی ژنتیـک و پسـاب‌ها کنار گذاشـته می‌شـوند و بـر تنـاوب زراعـی، اسـتفاده از بقایـای گیاهـی، کودهـای حیوانـی، بقـولات، کودهای سـبز، عملیـات وجیـن و مهـار مکانیکـی علف‌هـای هـرز، اسـتفاده از عناصر معدنـی، کنترل بیولوژیکی بـا آفـت، تاکیـد دارد. در این مقاله ضمن تعریف کشاورزی ارگانیک و معرفی جایگاه ارگانیک در جهان و ایران، به بیان قوانین و استانداردهای کشاورزی ارگانیک و موانع و چالش‌های اجرای کشاورزی ارگانیک پرداخته شده است.
کلیدواژه ها
حقوق مصرف کنندگان، کشاورزی ارگانیک، محصول سالم، تنوع زیستی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر