چالش های تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی در استان گلستان |
کد مقاله : 1042-GAFR (R1) |
نویسندگان |
مریم سبطی *1، محمد رضا پهلوان راد2، لیلا صادق کسمایی3، حسین خیرآبادی4 1دکترا-علوم خاک-مدیریت منابع خاک زمینه ارزیابی و پدومتری- محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان-بخش خاک و آب 2دکترا و عضو هیئت علمی، علوم خاک، گرایش رده بندی و ارزیابی خاک، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان 3عضو هیئت علمی، علوم خاک-شیمی و حاصلخیزی خاک-مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان 4دکترا-علوم خاک-فیزیک و حفاظت خاک-مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان |
چکیده مقاله |
خاک عنصر اصلی تأمینکننده امنیت غذایی در هر کشوری است همچنین بهعنوان منبع طبیعی تجدیدناپذیر، سرمایه ملی و بستر حیات، نقش اساسی در استقرار و رشد جوامع بشری و نیز سایر مخلوقات دارد لذا به منظور دستیابی به مهمترین هدف وزارت جهادکشاورزی یعنی امنیت غذایی ، مستلزم تداوم بهره برداری از این سرمایه ملی میباشد. در حال حاضر تغییر کاربری اراضی کشاورزی پس از کم آبی، دومین مشکل اساسی کشاورزی ایران محسوب میشود و نمونه ای مهم از تأثیرگذاری انسان بر محیط زیست به شمار میرود. این تحقیق با هدف بررسی چالش های تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی در استان گلستان انجام گردیده است . اراضی کلاس ۱ و ۲ اراضی بسیار ارزشمندی برای کشاورزی هستند که بههیچوجه نباید تغییر کاربری پیدا کنند. چراکه ازنظر محدودیتهای تولید تقریباً میتوان گفت که هیچ محدودیتی ندارند و یا محدودیتهایشان بسیار کم است. اما ازآنجاییکه عمده محصولات کشاورزی کشور ما در اراضی کلاس ۳ و ۴ تولید میشود لذا تلاش ما بر این است به لحاظ محدودیت منابع خاک و اراضی، قانونگذاران، برنامه ریزان و تصمیم گیران را مجاب کند که اراضی کلاس ۳ و ۴ را هم شامل ممنوعیت تغییر کاربری قرار دهند و همچنین برای تعیین درجه کلاس خاک برای هر استان با توجه به محدودیت های ویزه هر استان، دستورالعمل جداگانه ای برای تعیین کلاس خاک نوشته شود. |
کلیدواژه ها |
تغییرکاربری اراضی، کلاس خاک، امنیت غذایی |
وضعیت: پذیرفته شده مشروط |