چالش‌ها و مسئولیت‌های حقوقی در خصوص محصولات تراریخته
کد مقاله : 1030-GAFR (R1)
نویسندگان
علیرضا صابری *1، رمضان سرپرست2، غلامعلی هلاکو3، اکرم معینی راد4
1رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان
2مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران
3مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان
4مرکز تحقیقات کشاورزی
چکیده مقاله
محصولات تراریخته یا GMOها، به محصولاتی گفته می‌شود که با تغییر در DNA آن‌ها، خصوصیات خاصی مانند مقاومت در برابر آفات، افزایش تولید یا بهبود کیفیت به دست می‌آورند. با توجه به اهمیت این محصولات در بهبود عملکرد کشاورزی، چالش‌های زیست‌محیطی، اقتصادی و سلامت، مبحث حقوقی و مسئولیت‌های قانونی پیرامون آن‌ها شکل گرفته است. محصولات تراریخته به دلیل پتانسیل‌های زیست‌محیطی و اقتصادی، چالش‌های حقوقی و اخلاقی جدی ایجاد کرده‌اند. . یکی از نگرانی‌ها مربوط به آلودگی ژنتیکی است که می‌تواند باعث انتقال ژن‌های تراریخته به گونه‌های طبیعی شود و تنوع زیستی را تحت تأثیر قرار دهد. این آلودگی ژنتیکی می‌تواند گونه‌های بومی را در معرض خطر قرار دهد و تعادل اکوسیستم‌ها را مختل کند. مسئولیت‌پذیری تولیدکنندگان، حقوق مصرف‌کنندگان و نظارت دقیق دولت‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است. قوانین و مقررات بین‌المللی می‌توانند با ایجاد یک چارچوب هماهنگ، تضمین کننده ایمنی و سلامت جامعه باشند. اما این چارچوب باید به‌گونه‌ای تنظیم شود که حقوق مصرف‌کنندگان و حفاظت از محیط زیست در اولویت قرار گیرد. در این مقاله، ضمن بررسی مسئولیت‌های حقوقی در تولید و توزیع محصولات تراریخته، به حقوق مصرف‌کننده و چالش‌های قانونی در سطح ملی و بین‌المللی پرداخته می‌شود.
کلیدواژه ها
حقوق، محصولات تراریخته، مصرف کننده.
وضعیت: پذیرفته شده مشروط