حقوق در چهارچوب حفاظت برای تنوع زیستی و امنیت غذایی
کد مقاله : 1029-GAFR (R1)
نویسندگان
نرگس کاردگر *1، محمد پورقاسم2، اکرم احمدی3، سپیده زوار4، محمد ججوزاده5، سعید شعبانی6، آیدینگ کرنژادی3
1کارشناس بخش منابع طبیعی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان
2دانشجوی دکتری علوم زیستی جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.
3استادیار پژوهش، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران
4کارمند مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان
5مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان
6خیابان شهیدبهشتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان
چکیده مقاله
تنوع زیستی اساس سیستم غذایی بشر است و کاهش آن تهدیدی جدی برای امنیت غذایی به شمار می‌آید. در نظام کشاورزی متداول، سیاست‌ها و شیوه‌ها با هدف افزایش بازده کشاورزی و افزایش محصول بوده و اغلب اهمیت تنوع زیستی را که با ابعاد مختلف امنیت غذایی در ارتباط است، نادیده می‌گیرند. از طرف دیگر، در چهارچوب فکری حال حاضر، حفاظت از تنوع زیستی بر مفهوم طبیعت بکر متمرکز است که منجر به جدایی انسان و طبیعت شده‌است. تداوم الحاق زمین به منظور حفاظت، منجر به کاهش حقوق و دسترسی به منابع غذایی محلی و متنوع برای بسیاری از جوامع روستایی شده است. نقش مردم بومی و جوامع محلی در حفاظت از تنوع زیستی از طریق استفاده پایدار از طبیعت، علی‌رغم تلاش‌های مکرر برای خلع ید زمین از آن‌ها ضروری است. این دانش بومی می‌تواند به حفظ تنوع زیستی کمک کرده و در عین حال از رژیم‌های غذایی سالم، متنوع و مغذی حمایت ‌کند. به‌منظور دستیابی به اهداف حفاظت از تنوع زیستی و امنیت غذایی، رویکردهای یکپارچه‌تر، عادلانه‌تر و فراگیرتری باید دنبال شوند.
کلیدواژه ها
پایداری، جوامع محلی، حق بر غذا، حفظ تنوع زیستی، خدمات بوم‌سازگان.
وضعیت: پذیرفته شده مشروط